M2W Rubrike

 M2W rubrike so običajne rubrike in zanje veljajo vsa siceršnja navodila. Njihova posebnost je le v tem, da je mogoče novice v M2W rubrike dodajati tudi preko navadnega e-maila. Opcija M2W torej omogoča, da lahko v primeru, ko imamo relevantno ali zanimivo gradivo, le-tega pošljemo kar z enostavnim e-mailom.

Kako definiramo M2W rubriko? V osnovnem administrativnem&nbs meniju je mogoče (opcija »M2W novice« v levem meniju nekoliko nad tremi puščicami) definirati poljubne M2W rubrike, ki imajo vsaka s tem tudi odgovarjajoči e-mail, npr. rubrika Bla ima na Sisplet.org avtomatično email bla@sisplet.org. Podobno rubrika Web ima web@sisplet.org, ipd. Na vseh straneh pa imajo administratorji v navigaciji pod nadnaslovom »Interno«, že inštalirano in aktivirano rubriko web@domena, npr. web@sisplet.org. Na vsako spletno mesto izdelano v Sisplet CMS je torej že mogoče pošiljati gradiva na odgovarjajoči email naslov tipa web@domena, npr. web@sisplet.org, web@fdvinfo.net ipd. Če tega še ni, se take rubrike pač vzpostavijo v omenjenem meniju.

Za uporabo M2W rubrike mora imeti spletno mesto lastno domeno, bodisi tipa http://www.fdvinfo.net  oziroma http://fdvinfo.net ali pa poddomeno tipa http://stat.fdvinfo.net.  Spletna mesta tipa http://sisplet.org/bla torej ne morejo imeti svojih M2W rubrik, saj navedeni naslov spletnega mesta ne označuje lastne domene.

Potem ko M2W rubriko definiramo v opciji M2W, jo je treba aktivirati še v nastavitvah »Vsebine«, torej v temeljnji opciji leve navigacije SispletAdmin, kjer tudi sicer urejamo vse rubrike in baze. Rubriko M2W lahko še preimenujemo in jo nato razporedimo na ustrezno mesto (kolone in višina) ter določimo njeno vidnost. Če želimo, da je vidna le v zbrani navigaciji, izberemo v roleti opcijo »se lahko aktivira« in jo v izbrani navigaciji nato tudi aktiviramo. Kot rečeno, je M2W rubrika web@domena že aktivirana v navigaciji prvega nivoja Interno.

M2W rubrika torej omogoča, da lahko vsak registriran uporabnik pošlje v izbrano M2W rubriko svoje gradivo preko e-maila na vnaprej opredeljen naslov npr. web@sisplet.org

Upoštevati je treba, da je v »nastavitvah« Sisplet tudi opcija, da se mora samo-prijavljene uporabnike najprej odobriti. Šele ko so potrjeni, s strani administratorjev so aktivni in imajo s tem tudi možnost uporabe M2W. Večinoma pa dodatno potrjevanje ni potrebno, saj to ni vnaprej doloćena oziroma izbrana opcija v nastavitvah.

Vsako uro se novo gradivo M2W rubrik naloži in skupaj s priponkami uredi v ustrezno rubriko. Tako naloženo gradivo figurira povsem enako kot katerakoli novica dodana s siceršnjim administrativnim orodjem (npr. FastEdit, AdNews) v ostale rubrike. Lahko jo torej v opciji »M2W novice« editiramo, brišemo ipd. Novice lahko s pomočjo rolet v opciji »M2W novice« tudi poljubno prenašamo iz ene M2W rubrike v drugo.

Za takojšnji prenos – in ne le prenos na polno uro - emaila in priponk v M2W pa je na strani Sisplet.org treba klikniti na:

Podobno velja tudi za druga spletna mesta, npr. na Fdvifno.net:·       

Emaile za M2W rubrike lahko odpošiljajo zgolj registrirani uporabniki. V nastavitvah je mogoče omejitev za registrirane uporabnike z aktivnim emailom tudi sprostiti in sprejeti vsak e-mail na odgovarjajoči naslov M2W rubrike, kar pa ima lahko neugodne posledice, saj s tem načeloma prihajajo tudi spam sporočila.

Zelo pomembno:

  • V e-mail sistemih Microsofta (MS Outlook in Outlook Express) morajo biti M2W sporočila v formatuPLAIIN (opcija na vrhu levo: FORMAT--> PLAIN), ki je običajno sicer default opcija. V primeru HTML formata lahko nastopijo določene težave.
  • datoteke ne smejo imeni netipičnih znakov (čšćčž-)